Owoce aronii czarnoowocowej (lub też czarnej jarzębiny albo czarnej aronii) są bardzo cenione, głównie ze względu na dobroczynne właściwości tego produktu. Mają one szerokie zastosowanie w medycynie oraz w ziołolecznictwie, ale też można samodzielnie wykorzystać je do wytwarzania soków, nalewek czy dżemów. Owoce aronii bez problemu można też suszyć.
Jak działa aronia czarnoowocowa?
Aronia czarnoowocowa przede wszystkim ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Hamuje też rozwój wolnych rodników, które są uważane za jeden z powodów wytwarzania się w organizmie komórek rakowych, obniża także poziom cukru we krwi i poprawia ostrość widzenia. Co ciekawe, roślina ta jest także wykorzystywana w przypadku leczenia choroby popromiennej, a także podaje się ją w przypadkach zatruć metalami ciężkimi. Ponieważ jest bogata w witaminy, makro- i mikroelementy, często jest rekomendowana przez lekarzy. Dodatkowo, na rynku można spotkać także kosmetyki, które są wzbogacane wyciągiem z aronii, wszystko przez to, że roślina ta chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, a także działa przeciwstarzeniowo.
Naturalne produkty z aronii znajdziemy w niejednym sklepie zielarskim (np. preparaty Leki Natury). Możemy zdecydować się na zioła do picia, a najlepiej postawić na produkt rolnictwa ekologicznego, uprawiany w zgodzie z naturą bez użycia środków chemicznych.